Bassostemmoja etäältä

Jouko “Kirkana” Hollolan Viihdekuoron
Juice & Kirka -iltamista 12.10.2019

Aamukahvipöydässä seuraan, kuinka vanhan heinäseipään päähän istahtanut varpuspöllö kallistelee päätään pohjoisen mökkimme lintujen ruokintapaikalla. Tiistaina oli taas pidetty kuoron etäharjoitukset. Näin voi tavata kuoroystäviään virtuaalisesti olinpaikasta riippumatta. Ja ehtii ajoissa iltauutisille.

Lapsuuskodissani soi aina tanssimusiikki. Jos ei radiosta tullut, isäni soitti huuliharppua. Hän oli nuorempana soittanut nurkkatansseja huuliharpulla ja mandoliinilla.

Kouluikäisenä lauloin koulun juhlissa, hautajaisissa, piispantarkastuksessa. Tiernapojissa olin aina Murjaanien kuningas, musta ja kuuma sukka päässä. Lukiossa kanttori-musiikinopettaja antoi koulupäivän jälkeen yksityistunteja ja ehdotti, että harkitsisin kanttorin uraa.

Minua kiinnostivat kuitenkin toisenlaiset rytmit. Astuessani asepalvelukseen merkitsin harrastuksekseni laulun. Muutaman päivän päästä soitettiin, haluanko pyrkiä varusmiesorkesterin solistiksi. Halusin ja pääsin. Heti samassa kuussa oli ensikeikka varuskunnan juhannusjuhlassa Kastarlammella, sitten Kuhmoisten Honkahovin varusmiesiltamissa ja ravintola Valtakulmassa.

Näistä kokemuksista rohkaistuneena puhuin itseni koulukaverin perustaman harrastajasoittajien tanssibändin laulajaksi. Ujon miehen itsetunto kasvoi kohisten. Treenikämpällä lauloin tyttöystävälleni She´s a lady, ilmeisellä menestyksellä.

Stemmalaulukaan ei ollut aivan vierasta, kun pyrin Lahden Mieskuoroon. Paavo Kiiski laulatti ”taivas on sininen ja valkoinen” ja musiikkilautakunta kuunteli. Muutettuamme Hollolaan ja lasten varttuessa heräsi kiinnostus tutustua Hollolan Viihdekuoroon. Tästä on nyt aikaa yli 30 vuotta ja yhä touhussa mukana.

Konsertit osoittavat, että monipuolinen, tuore ohjelmisto, viihteellinen esitystapa ja sopivan vaativat sovitukset löytävät aina kuulijansa. Ja kyllä sekin näkyy, että rakastamme laulamista ja viihdymme yhdessä.

Merkityksellisiä ovat olleet myös ne hetket, kun olen saanut kitaralla säestäen laulaa lastenlastemme ristiäisissä tai tyttäremme säestämänä läheisten ja ystävien hautajaisissa.

Sähköpostiin kilahti taas kaksi hienoa biisiä Markolta. Pitääkin heti kuunnella läpi!

Kirjoittaja: Jouko Järvinen

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *